Håndvask og hånddesinfektion går hånd i hånd
Snavs, som du kan se på dine hænder, kræver en rigtig håndvask med vand og sæbe. Det samme gælder, når du har besøgt toilettet, inden du tilbereder mad eller hvis dine hænder er våde. Håndvaske i køkkener og på toiletter er jo en selvfølge, så man med håndsæbe kan få rengjort hænderne.
Men når håndvask ikke er muligt, eller man ikke har tid til den store vask, så er håndsprit et glimrende alternativ. Det desinficerende produkt sikrer den gode håndhygiejne, da det fjerner og dræber mikroorganismer, bakterier og virus fra hænderne.
Husk at bruge håndesinfektion både, når du er rask, og når du er syg. På den måde kan du beskytte dig selv og andre mod sygdom og forhindre, at smitten spreder sig.
Hånddesinfektion på arbejdspladsen
Det er rigtig irriterende at blive smittet og efterfølgende blive syg. Det er hverken rart for den, der er ramt af forkølelse, influenza eller maveonde, eller for de kolleger, der må løbe stærkere, når der er færre til at løse opgaverne. Sørg derfor for, at der er de bedst mulige omstændigheder for god håndhygiejne på arbejdspladsen.
Hvis det er svært at nå en hurtig håndvask, så er det heldigvis nemt at spritte hænderne af. Håndtag, greb på skuffer og tablets, der bruges af mange, er fyldt med bakterier, men holder du og dine kolleger jeres hænder rene, mindskes risikoen for smitte betydeligt. Stil f.eks. et stativ med håndsprit foran buffeten i kantinen eller lige indenfor køkkendøren, så alle husker at spritte af.
Det er ikke kun hænderne, der skal sprittes – det er også en god idé jævnligt at rengøre de arbejdsredskaber, du bruger hele tiden. Find alt det, du skal bruge til at holde mus og tastatur rent lige her.
Ingredienser
Håndssprit består primært af ethanolbaseret alkohol, og du bør gå efter desinfektionsprodukter med en høj alkoholkoncentration på 70-85%. Så virker produktet hurtigt mod de fleste bakterier, svampe og mange former for virus.
Den høje alkoholkoncentration gør, at spritten kan lugte en smule. Hvis du ikke er vild med lugten, er det muligt at finde håndsprit, hvor der er tilsat duft og parfume, der dufter godt. De fleste er dog uden parfume.
For at hænderne ikke tørrer for meget ud på grund af den høje alkoholkoncentration, indeholder de fleste produkter også en smule glycerin.
Spritservietter eller gel?
Der er mange muligheder og forskellige typer af produkter på markedet for hånddesinfektion og desinfektionsservietter. Der er håndsprit i flydende format og som gel samt spritservietter, der også kaldes wipes.
Håndsprit fås også i forskellige beholdere fra de små med plads til 50 ml sprit til de helt store, hvor der er plads til 5000 ml. Det fås på dunk, flaske og pumpe samt i pose til dispensere.
Flydende håndsprit og gel er i princippet ens, så den største forskel er konsistensen. Den helt flydende håndsprit er nem at fordele på håndfladerne, men den kan også være så flydende, at den løber af hænderne, inden spritten er gnubbet ordentligt ind. Her kan gel-versionen være nemmere at arbejde med.
Det er en smagssag, hvad man synes fungerer bedst, ligesom det også kommer an på hvor og hvornår der skal sprittes hænder. Uanset om det er vådservietter eller måske en flydende håndsprit du mangler, så finder du det her på siden.
Lige ved hånden
Håndsprit er rart at have lige ved hånden, så man altid er sikker på en høj håndhygiejne. Hvis der ikke er sprit i nærheden, er det rart at kunne hive sin egen taskehåndsprit op. Det gælder især, når man er på farten i bussen, toget eller metroen og får brug for at kunne desinficere sine hænder. I Lomax’ sortiment kan du nemt finde små flasker håndsprit i rejsestørrelser til tasken eller andet håndbagage.
Køb billigt håndsprit online
Køb håndsprit på tilbud hos Lomax, og opspar automatisk KvartalsBonus på minimum 5% af dit købs værdi. Husk også at tilmelde dig vores tilbudsmail. Så får du besked om vores mange gode tilbud direkte i din indbakke.
Hvordan bruges håndsprit korrekt?
For at spritten virker optimalt, så er det vigtigt, at den bruges korrekt.
- Start med at have synligt rene og tørre hænder
- Brug herefter en rigelig mængde håndsprit, og gnid spritten ind i hænder, mellem fingrene og håndled
- Gnid i mindst 30 sekunder til de er helt tørre igen
Hvornår skal jeg bruge håndsprit?
Brug hånddesinfektion inden du skal have fysisk kontakt med andre, eller når du rører ved overflader, som en del andre har været i nærheden af.
Det kan være dørhåndtag, trappegelændere, knapper på kaffemaskiner og elevatorer, køleskabslåger samt en masse andre kontaktpunkter, hvor der kan leve mikroorganismer.
Hav derfor altid en lille håndsprit med dig, så du kan beskytte dig selv og andre mod smitte. Husk også at bruge hånddesinfektion, hvis du selv er syg, så du ikke spreder smitten.
Udtørrer håndsprit huden?
Ja, håndsprit kan være en smule udtørrende, men den lille mængde glycerin, der er i de fleste håndsprit, kan heldigvis mindske udtørringen. Hvis du oplever at få meget tørre hænder, kan en god håndcreme heldigvis hjælpe.
Er det farligt at få håndsprit i øjet?
Generelt er håndsprit ikke farligt at få i øjet, og som oftest kan det blinkes væk. Store mængder kan dog skade øjet, så sørg for at skylle øjet under hanen i 5-10 minutter.
Har håndsprit en udløbsdato?
Ja, de fleste håndsprit har en udløbsdato, og de kan ofte holde 2-3 år. Efter udløbsdatoen vil meget af alkoholen være fordampet, og derfor virker spritten ikke optimalt længere som hånddesinfektion.
Kan håndsprit bruges til overflader?
Nej. Håndsprit indeholder fedtstoffer, der genfugter og skåner huden, så hvis det bruges på overflader, kommer der til at ligge et fedtlag. Dette fedtlag kan tiltrække partikler og virus, så der kommer en større mængde vira på overfladerne. Til overflader skal man i stedet bruge desinficerende rengøringsmidler.
Hvor stærkt skal håndsprit være?
Håndsprit skal have en alkoholkoncentration på 70-85% for at have den optimale virkning.
Relateret indhold:
› Slip for influenza på jobbet med god håndhygiejne
› Hold din computer, tastatur og mus fri for fedtfingre, krummer og bakterier
Vis mindre