Sådan rengør du dine elektroniske devices
Senest opdateret 16. februar 2022
Lomax KvartalsBonus er helt gratis og uforpligtende.
Når du opretter dig som kunde, opsparer du altid mindst 5% bonus når du handler, og vi sætter automatisk din bonus ind på din kundekonto.
Du får bonus på alle dine køb i ét kvartal, hvorefter du kan betale med det opsparede beløb i det efterfølgende kvartal.
Senest opdateret 16. februar 2022
Følg altid producentanvisningerne før du rengør dine devices. Så simpel lyder anbefalingen fra ekspert, Henrik Langebek. Selvom anbefalingen er simpel, er den vigtig og skyldes, at nogle producenter afkræver ganske enkelt specifikke fremgangsmåder eller særlige rengøringsprodukter, f.eks. Apple. Følges anvisningerne ikke, risikerer du faktisk at garantien bortfalder, hvis et produkt beskadiges under rengøring.
I forlængelse giver Henrik Langebeck også følgende råd, når du rengør dine elektroniske devices:
Snavs, støv, hudfedt fra fingre, madrester eller det der er værre. Alt sammen er det blot noget af det vores devices, og særligt smartphones, udsættes for dagligt. Her samler skidtet sig typisk omkring områderne:
Hvad enten det er smartphones, tablets og computere eller noget helt tredje, så tåler elektronik sjældent rengøring med forkert udstyr. Det fører ofte blot til uønskede væskeskader, ridser og det er der værre.
Derfor skal du ikke benytte almindelige papirruller, klude og vand fra hanen, det er no-go. Brug i stedet rense- og rengøringsservietter, mikrofiberklude, fnugfrie klude, skærmrens, rensesprays og lignende, der er særligt beregnet til rengøring af elektronik.
Og sidder snavset ekstra fast, så brug rengøringsprodukter med høj alkoholprocent, og helst +70%. De fordamper hurtigere, og efterlader ikke fugt i dine devices.
Elektronik er sart og følsomt materiale, der let går i stykker, særligt på skærme. Derfor er en god tommelfingerregel når du rengør, aldrig at trykke hårdt. Kør i stedet f.eks. en mikrofiberklud let frem og tilbage over det område, hvor snavset sidder fast.
Og er snavset hårdfør ved f.eks. USB-indgange, så er godt staldtip at benytte en tør vatpind. Løsnes skidtet ikke, så dup forsigtigt vatpinden med en smule destilleret vand, så snavset har lettere ved at hænge fast ved vatpinden – og voila, så fjernes skidtet.
På over-ears, altså høretelefoner der sidder uden på øret, samles skidt og støv på ørepuder og bøjler, mens det for in-ears, altså høretelefoner der sidder inde i øret (også kaldet ear-pods), ofte samles i elektronikken, ikke udenpå.
Uanset typen på dine høretelefoner bør du altid benytte en tør, fnugfri klud til rengøringen. Brug aldrig væske eller skarpe genstande eller slibemidler, så ødelægger du elektronikken.
Og når du alligevel er i gang, så rengør også dit etui eller smartcase. Brug den samme klud, evt. let fugtet med isopropylalkohol, og lad casen tørre efterfølgende – så er den ren igen på ingen tid.
Det tager ikke mange minutter at køre en klud over skærmen, musen, tastaturet osv., inden du får går på weekend eller når du møder ind mandag morgen. Netop derfor er det også en god idé at gøre jævnlig rengøring af din elektronik til en god vane.
Derfor anbefales det også, at du jævnligt rengør elektronikken, og især de devices du er i kontakt med på daglig basis. Det gælder særligt din smartphone og tablet, og ikke mindst høretelefoner, tastatur og mus – dem bør du som minimum rengøre 2-3 gange om ugen, for at forebygge at bakterierne samler sig.