Sådan holder du effektive online-møder
Senest opdateret 08. februar 2021
Få styr på teknikken først
Dårlig lyd, ustabilt internet og kolleger der taler i munden på hinanden, lyder det bekendt? Måske har du også oplevet online-møder, som har båret præg af, at der ikke var styr på teknikken. Det er ærgerligt, for det er et særdeles forstyrrende element, som hæmmer effektiviteten. Heldigvis er det også meget let at gøre noget ved - du kan starte med disse tre ting:
- Tjek dit internet
- Prioritér god lyd
- Brug et ordentligt mødeforum
Er din internetforbindelse ustabil, så ryk tættere på din Wi-Fi-router eller sæt routeren op i højde, f.eks. ved at placere den på dit arbejdsbord. Virker det ikke eller bliver forbindelsen ustabil under mødet, så benyt i stedet din mobiltelefon og dit mobildata. Alternativt kan du slukke for videoen og kun have lyden tændt.
Netop fordi internetforbindelsen kan være ustabil med video slået til, skal du prioritere din lyd til online-møder. Mange benytter blot mikrofonen i deres bærbare computer eller i mobiltelefonen, men ønsker du en bedre og mere klar lyd, så brug i stedet et godt headset med mikrofon eller et par gode høretelefoner, som minimerer baggrundsstøj under mødet. Og sørg nu for at teste at mikrofonen virker, inden du går i møde.
Når internetforbindelsen og lyden er på plads, er der kun tilbage at vælge, hvor mødet skal afholdes. Her findes der masser af gode løsninger, som opfylder de basale behov med mulighed for skærmdeling, chatfunktion eller visning af slides. Mangler du et sted at afholde digitale møder, så er Microsoft Teams, Zoom, Messenger, Skype og Slack alle gode bud.
Adskil faglige møder fra sociale møder
Et effektivt møde er et fagligt møde uden al for meget hyggesnak. Her diskuteres der seriøse ting som årsplaner, kampagner og budgetter, og det efterlader hverken rum eller tid til privat snak, særligt ikke hvis der er eksterne samarbejdspartnere eller leverandører til stede.
Det betyder dog ikke, at den kollegiale hyggesnak ikke er vigtig i hverdagen, når vi arbejder hjemme. Tværtimod er det sociale aspekt en enormt vigtig del af arbejdsdagen, da det bidrager positivt til stemningen og er med til at øge den mentale sundhed på arbejdspladsen - også når vi arbejder hjemmefra. Netop derfor skal du adskille de faglige møder fra de sociale møder.
Hold i stedet digitale kaffe- og frokostpauser
En god arbejdsplads prioriterer det sociale samvær, og det kan gøres på mange måder. Det handler basalt set om at give dig og dine kolleger mulighed for at tale, smile og grine sammen i et ikke-fagligt forum, hvor I samles om noget andet end arbejde og deadlines. Vil du skabe dét rum sammen med dine kolleger hjemmefra, er en god måde f.eks. at afholde uhøjtidelige digitale sammenkomster.
Aftal f.eks. at mødes med dit team eller din kollega til en digital kaffepause eller foreslå at du og kollegerne samles til en fælles frokostpause online. Her kan i spise sammen og snakke om løst og fast, høre hvordan det går derhjemme og med familien, hvilket hold der vandt i fodbold i weekenden og alt hvad der ellers rører sig.
Vil du gå all in på det sociale, så invitér alle kollegerne til en times virtuel fredagsbar bag skærmen, når arbejdsugen er overstået – det er faktisk en ret sjov måde, at runde arbejdsugen af, og giver mulighed for at samle hele teamet eller afdelingen ét sted.
7 gode råd til effektive online-møder
Følg en dagsorden
Start mødet med kort at gennemgå mødets dagsorden, som du på forhånd har sendt til dine kolleger inden mødets start. På den måde sikrer du, at alle ved hvad mødet omhandler og tager højde for, at nogle måske ikke har fået læst indkaldelsen.
Mute lyden
Selvom det er positivt, at du og dine kolleger gerne vil byde ind under møderne, så ender det ofte med at flere kolleger taler i munden på hinanden. Det er der heldigvis en simpel løsning på – og løsningen er, at 'mute' lyden, så der kun er én, der har ordet ad gangen. Når vedkommende har talt færdig, så kan lyden igen slås til og andre kan byde ind.
Vær konkret
Hold dig til de vigtigste emner på dagsordenen, og vær konkret, når du taler. Så enkelt kan det siges. Jo mere præcist du kan italesætte konkrete problemstillinger og løsninger, jo bedre vil diskussion blive. Og på den måde undgår du ofte også irrelevant snak og emner, som ryger ud ad en tangent.
Hold korte møder
Det kan være svært at holde koncentrationen bag skærmen, særligt når møderne trækker ud. Derfor skal du holde korte møder, gerne på maks. 30-45 min. Kan mødets indhold ikke nås på denne tid, så indkald hellere til et ekstra møde.
Indlæg små pauser
Skulle det alligevel være nødvendigt at afholde møder af længere varighed og med mange kolleger, så sørg for at indlægge flere små pauser undervejs. Koncentration ryger hurtigere under længere møder, men med flere små pauser får du og dine kolleger mulighed for at strække benene, tage en tår vand eller få lidt frisk luft til hovedet.
Tag fælles noter
Udpeg én person til at tage noter under mødet, og del noterne i et fællesdokument, som alle har adgang til efter mødet. På den måde kan alle de andre mødedeltagere fokusere på det vigtigste, og herved lettere bidrage positivt til den konstruktive diskussion.
Lav aftaler
Før mødet afsluttes er det en god idé at opsummere eller visualisere, hvad der netop er blevet diskuteret og aftalt. Brug f.eks. skærmdeling-funktionen eller fællesdokumentet til at vise opgaverne, så alle kan se, hvem der har bolden på hvad, så ingen er i tvivl om, hvad der videre skal ske.
Få mere inspiration og flere gode råd til hvordan du holder koncentrationen under møder her.