• Fri fragt over 799 kr. ekskl. moms
  •  |  Dag-til-dag levering
  •  | Trustpilot
CSR  |  Omtanke  |  Kundeservice 

Sådan får du et godt arbejdslys

Senest opdateret 29. juni 2023

Kollega drikker vand ved pc
Dit arbejdslys påvirker din trivsel, også selvom du ikke er bevidst om det. Faktisk medfører dårligt eller forkert arbejdslys ofte bl.a. træthed, muskelspændinger og hovedpine. Et godt arbejdslys har derimod en positiv indvirkning på arbejdsmiljøet og gør dig mere effektiv. Men hvad er godt arbejdslys overhovedet, og hvordan skaber du det? Læs med og få gode råd til hvordan du får et godt arbejdslys af Emma Fie Dueholm, belysningsekspert hos Lomax.
 

Kend de forskellige lystyper

For at skabe et godt arbejdslys på kontoret eller hjemmearbejdspladsen er det nødvendigt at kende til disse forskellige lystyper.

  • Naturligt lys (dagslys): dagslys er det sundeste lys for mennesker, og der skal som udgangspunkt altid være dagslys på kontoret, uanset om det er på arbejdspladsen eller hjemmekontoret.

  • Diffust lys (spredt lys): spredt lys bruges til den generelle belysning af og på kontoret. Spredt lys kommer primært fra f.eks. lofts- og væglamper.

  • Rettet lys (koncentreret lys): koncentreret lys kommer primært fra f.eks. spots og arbejds- eller bordlamper, og bruges primært ved den enkelte kontorarbejdsplads. 

  • Opadrettet og nedadrettet lys: begge lystyper har primært til formål at supplere den øvrige belysning i et rum eller supplere belysningen i et givent område på kontoret. Dog er opadrettet lys særlig effektivt til rum- eller effektbelysning, mens nedadrettet lys er mere effektivt til fokuseret belysning, f.eks. koncentreret lys eller hyggebelysning. 

Benyt flere forskellige lyskilder

Uanset om du arbejder på storrumskontor eller fra hjemmekontoret, er det vigtigt at benytte flere forskellige lyskilder for at få et godt arbejdslys. ”Generelt er tommelfingerreglen altid, at et godt arbejdslys består af både naturligt lys kombineret med henholdsvis spredt og koncentreret lys,” sådan lyder det fra Emma Fie Dueholm, in-house belysningsspecialist hos Lomax.

”Vi mennesker har behov for dagslys, og derfor er det vigtigt, at der er en vis grad af naturligt lysindfald i lokalet, enten fra vinduer eller loftsvinduer,” pointerer hun og supplerer: ”Foruden dagslys er det dog også nødvendigt at benytte spredt lys fra f.eks. armaturer, spots eller loftslamper, som kan reflektere yderligere lys til rummet fra gulve, vægge og lofter. Ligeledes har vi behov for et koncentreret lys direkte ved vores kontorarbejdsplads.”

 

Kontorarbejdsplads med naturligt lysindfald
Sorte arbejdslamper placeret på række

Husk bordlampen

Sidder du meget foran skærmen, er det umuligt at undvære en god bordlampe eller arbejdslampe med justerbar arm, så du kan justere både længden af armen og vinklen på lyset.

”Når du placerer din bordlampe, skal du sikre, at lyset kommer ind fra under øjenhøjde, så du reducerer eller helt undgår blænding. Optimalt set skal lyset fra bordlampen altid koncentreres lige dér, hvor du udfører dit arbejde. Så hvis du er højrehåndet, placeres bordlampen til venstre for dig, og vice versa, på den måde undgår du skygger.”

Ifølge Emma Fie Dueholm gør denne placeringsregel sig i øvrigt også gældende ift. naturligt lysindfald, hvis dit skrivebord er placeret nær et vindue. Er du højrehåndet, så sørg for at lyset fra vinduet kommer ind fra venstre side og omvendt.

Skærm af og undgå refleksioner

Dårligt arbejdslys skyldes ofte, at kontrasten mellem lys og mørke i et rum er for stor. Dette kan bl.a. skyldes, at der er for meget refleksion eller blænding fra lyset, f.eks. fordi det naturlige lysindfald i rummet er for kraftigt eller lyset reflekteres uhensigtsmæssigt fra lofts- og væglys eller fra arbejdslamper – men det er der heldigvis gode råd for, slutter belysningsspecialisten.

”En god måde at undgå eller skærme af for blænding er ved at afskærme lysindfaldet, fuldstændig som du også gør i hjemmet. Brug f.eks. gardiner og persienner, så du kan justere hvor meget lysindfald, der kommer ind udefra. Arbejder du i lokaler, som er placeret på øvre etager eller som støder op til større vinduespartier, kan det være nødvendigt at investere i markiser, som afskærmer store dele af lysindfaldet.”

Persienner i vindue trukket fra

Relaterede artikler