• Fri fragt over 799 kr. ekskl. moms
  •  |  Dag-til-dag levering
  •  | Trustpilot
CSR  |  Omtanke  |  Kundeservice 

Den ultimative guide til at vælge den rette projektor

Senest opdateret 29. april 2024

Projektor topbillede
Der findes en projektor til ethvert formål, men det kan være en teknisk jungle af fagudtryk, når du skal vælge. Vi guider dig gennem alt, hvad der er værd at vide om projektorer, så du er godt klædt på til at træffe det rette valg.

Hvad er en projektor, og hvad er dit behov?

Kort fortalt er en projektor en fremviser, der kan overføre billeder til en baggrund og vise det i en størrelse, så mange mennesker kan se det på én gang. I gamle dage var projektorer forbeholdt de få med god plads og stort budget, men i dag er moderne projektorer noget, som alle virksomheder kan komme i nærheden af. Det kan dog være svært at finde ud af, hvilken projektor man skal vælge. Derfor har vi samlet alt, hvad der er værd at vide om projektorer, i denne ultimative guide. 

Vores eksperter står naturligvis også altid klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for yderligere rådgivning. Ring på tlf. 47 36 80 00 og spørg efter en af vores tech-eksperter eller skriv til dem på tech@lomax.dk

Når du skal vælge projektor, skal du starte med at afdække dit behov. For at gøre det anbefaler vores tech-eksperter, at du stiller dig selv en række spørgsmål. Svarene er nemlig afgørende for, hvilke specifikationer du skal gå efter, når det kommer til lumen, kasteafstand, opløsning og lærred.  

Fire spørgsmål du bør stille dig selv, inden du vælger projektor

  1. I hvilket rum skal du bruge projektoren? Er rummet stort, lille, mørkt eller lyst? 
  2. Hvad skal du vise, og hvilken afspilningskilde skal du bruge til projektoren? 
  3. Hvor skal projektoren monteres?  Skal projektoren fastmonteres eller rykkes fra rum til rum?
  4. Hvad skal projektorens billede vises på?

Hvor mange lumen skal en projektor have?

Kort fortalt betyder lumen lysstyrke. På samme måde som lysstyrken i en elektrisk pære måles i watt, så måles lysstyrken i projektorer i lumen. Det er en standardiseret måleenhed, som du også vil opleve omtalt som ANSI-lumen. Spørgsmålet er, hvor mange lumen har den optimale projektor? 

”Så høj lysstyrke som muligt er ikke et mål i sig selv, når man vælger projektor. Det er vigtigere at finde den rette lysstyrke,” forklarer Lomax' tech-ekspert. 

Projektor lumen

Når man vælger lysstyrke, er det vigtigt, at man kender svaret på, hvor meget lys der er i lokalet. Hvis der er meget dagslys i rummet er det vigtigt med høj lumen. Omvendt kan man blive træt i øjnene, hvis man har en projektor med meget høj lumen i et mørkere lokale. En tommelfingerregel er, at jo større billede og jo mere lys i rummet, jo højere lumen er nødvendig.

Vores anbefalinger til ANSI-lumen

  • I mindre lokaler med mulighed for at lukke dagslys ude bør du kigge efter en projektor med en lysstyrke mellem 2.000 og 3.000 ANSI-lumen
  • I et lysere lokale med mere dagslys bør du kigge efter en projektor med en lysstyrke mellem 3.000 og 5.000 ANSI-lumen
  • I store lokaler som kantiner og auditorier skal du højt op i lumen og bør kigge efter en projektor med minimum 5.000 ANSI-lumen  
Projektor oploesning

Hvor høj opløsning skal en projektor have?

Når du skal tage stilling til, hvilken opløsning din projektor skal have, er det afgørende, hvor mange detaljer du vil se, og hvad din primære afspilningskilde er. Skal du bruge projektoren til at vise PowerPoint-præsentationer og Excel-ark fra en arbejdscomputer, eller skal du afspille film? 

Mange bliver forblændede af 4K-projektorer (3840 x 2160 pixel), som giver ekstrem skarp billedkvalitet pga. det høje antal pixels. Det gælder dog ikke, at jo flere pixels jo bedre, og derfor er det vigtigt at tage stilling til, hvor mange detaljer du vil se. En vigtig pointe er, at jo højere opløsning desto mindre tekst. Så hvis du skal vise tekst med din projektor, for et publikum der sidder et stykke fra skærmen, så vil bogstaverne opleves meget små i 4K. Til tekstvisning er Full HD (1920x1080 pixel) ofte et godt valg for mange. Hvis du derimod kigger efter en projektor til primært at afspille film, så giver det mening at kigge efter 4K.

Hvilken kasteafstand skal projektoren have?

Kasteafstand kaldes også projektionsafstand eller throw afstand og henviser til den afstand, hvorfra projektoren skal placeres fra lærredet for at opnå den ønskede billedstørrelse. Kasteafstanden er vigtig for at sikre et skarpt billede og angives normalt i meter eller fod. Du kan også opleve at se det omtalt som fx ’Normal Throw og Short Throw’. 

Generelt kan man sige, at projektorer med kortere kasteafstande er velegnede til mindre rum, mens større rum kræver større kasteafstande. Kasteafstanden er især vigtig, hvis du køber en fastmonteret projektor. Hvis du har brug for en bærbar projektor, har du lidt mere fleksibilitet ift. kasteafstanden, da du har mulighed for at rykke projektoren tættere på eller længere væk fra lærredet efter behov. Nogle gange kan små ændringer i placeringen af projektoren gøre en stor forskel i billedets klarhed.

Projektor kasteafstand

Vores anbefalinger til projektorens kasteafstand

  • Vælg en ’Normal Throw’-projektor, hvis du vil have normal billedstørrelse op til tre meter fra lærredet.
  • Vælg en ’Short Throw’-projektor, hvis du vil have normal billedstørrelse en halv til en meter fra lærredet. 
  • Vælg en ’Ultra Short Throw’-projektor, hvis projektoren skal stå helt tæt på lærredet.
    Nogle Ultra Short Throw-projektorer kan projicere normal billedestørrelse helt ned til 20-30 cm. fra lærredet. 

Populære projektorer

Projektor tilbehoer

Vælg det rette tilbehør til din projektor

Når du har fundet frem til lige præcis den projektor, der matcher de unikke behov på din arbejdsplads, er det tid til at overveje, hvordan billedet skal vises. For selv om vi nok alle har siddet i et mødelokale og set præsentationer på alt fra hvide vægge til whiteboardtavler, så er det langt fra optimalt. Det kan også være, at du har brug for tilbehør som pegepinde og presentere for at kunne præsentere på allerbedste vis.

”Det rette lærred kan løfte billedgengivelsen og hele oplevelsen væsentligt. Det rette lærred kan endda kompensere for, at der er lyst i lokalet,” forklarer vores tech-ekspert.

Det er altså en god investering at købe et projektor-lærred, som er beregnet til at vise projektorens projicering. Til forskel fra den hvide væg, der absorberer lyset, og whiteboardtavlen, som giver genskin, så har et projektorlærred en særlig overflade, som udnytter lysstyrken til fulde og reflekterer billedet jævnt og optimalt.  

Hvis du bruger en bærbar projektor, bør lærredet naturligvis også være bærbart. Til de stationære løsninger kan du vælge mellem et elektrisk lærred med motor eller et manuelt lærred, som rulles op og ned med håndkraft.  

Populært tilbehør

Hvordan virker en projektor?

Der findes basalt set tre typer af projektorer, som er oplagte at bruge i arbejdsmæssige sammenhænge: Lampe-, LED- og Laserprojektorer. Lampeprojektorer kan både være såkaldte LCD- og DLP-projektorer, og LED- og laserprojektorer er forskellige teknologier men er begge lampe-fri og indeholder i stedet en lyskilde. 

Hvornår skal du vælge en lampeprojektor (DLP og LCD)? 

  • LCD-projektorer er ofte billige og kan levere høj lumen, der kan tolerere et lyst rum uden at udvaske farverne 
  • Teknologien kræver lidt mere vedligehold, da LCD-projektorer har et filter, der skal renses løbende 
  • DLP giver en god kontrast i billedet og er lette at vedligeholde, da de er filterfri 

Hvornår skal du vælge en LED- eller laserprojektor?

  • LED-projektorerne er ofte mere lydsvage end lampeprojektorerne, fordi de ikke bliver lige så varme, og blæseren derfor kører mindre  
  • Lyskilden i LED- og laserprojektor holder væsentligt længere end lampeprojektor til gavn for både økonomi og miljø
  • Ofte tænder og slukker LED- og laserprojektorerne hurtige end de fleste andre projektorer
  • LED- og laserprojektorer kan opnå høj lumen

Har du stadig svært ved at vælge den rette projektor? Så tøv ikke med at kontakte vores tech-eksperter, som sidder klar til at guide dig. Skriv til dem på tech@lomax.dk.  

Måske kunne du være interesseret i