Alt du bør vide om kaffe
Senest opdateret 07. april 2025

Lomax KvartalsBonus er helt gratis og uforpligtende.
Når du opretter dig som kunde, opsparer du altid mindst 5% bonus når du handler, og vi sætter automatisk din bonus ind på din kundekonto.
Du får bonus på alle dine køb i ét kvartal, hvorefter du kan betale med det opsparede beløb i det efterfølgende kvartal.
Senest opdateret 07. april 2025
Opdagelsen af kaffe skete angiveligt omkring det 9. århundrede i Etiopien, og blev derefter udbredt i store dele af den arabiske verden. Faktisk kom kaffe først til Europa i starten af 1600-tallet, og siden er den blevet dyrket på globalt plan.
Kaffetræer dyrkes primært i det tropiske klimabælte omkring Ækvator på kaffeplantager, der ligger mellem 800 og 2000 meter over havets overflade, hvor klimaet er tropisk med få regnvejrsdage.
I dag dyrkes der kaffe i over 70 lande, men især i Brasilien, Colombia, Vietnam og Indonesien dyrkes og produceres der rigtig mange kaffebønner, da klimaet her er perfekt at dyrke kaffe i - f.eks. står Brasilien alene for godt 30 % af den samlede verdensproduktion.
Vi har spurgt ekspert i kaffe, Flemming Jørgensen, til råds - læs med og bliv klogere.
Selvom der findes mere end 60 forskellige sorter af bønner, skelner man i kaffeindustrien primært mellem to hovedsorter, der også er de mest kendte, hhv. Arabica og Robusta.
Der findes dog flere langt mindre kendte sorter, der dyrkes kommercielt og som også indgår i den samlede kaffeproduktion - f.eks. andre bønnesorter som Excelsa, Stenophylla, Racemosa, Charrieriana, Mauritania, Congensis og Eugenioides m.fl.
På verdensplan er der identificeret over 120 såkaldte Coffea-arter, altså botaniske arter af kaffeplanter som buske og træer, hvoraf flere arter producerer frø (kaffebønner), der anvendes til kaffefremstilling - men kun en lille håndfuld af de 120 dyrkes kommercielt.
Selvom Arabica og Robusta ser meget ens ud, er der alligevel en lang række forskelle, som adskiller de to sorter betydeligt.
Under fremstillingen er det dog helt normalt, at blande flere forskellige bønnesorter i såkaldte kaffeblends, både Robusta og Arabica eller andre sorter, da det er med til at skabe og sammensætte unikke smagsvarianter og toner.
Arabica bønner dyrkes i områder, der ligger 900-2000 meter over havets overflade, da man i denne højde opnår den ønskede temperatur samt regnmængde.
Bønnen er typisk sød og mild i smagen med noter af frugt og bær, som de fleste foretrækker.
Modsat Arabica er Robusta kraftigere i smagen og vokser primært i lavereliggende områder omkring ækvator, hvor der er flere skadedyr og plantesygdomme.
Derfor producerer og indeholder bønnen også mere koffein, der beskytter mod at blive angrebet eller inficeret.
Måden kaffen ristes på har afgørende betydning for hvilken smag, der træder frem - derfor rister man også kaffebønner ved forskellige temperaturer og tider for at frembringe specifikke smagsnoter - så hvad er forskellen på lys-, mellem- og mørkristede bønner?
Vælger du lyst ristede bønner, får du kaffe, der er både mild, let og blød i smagen.
Derudover holder lysristede en anelse mere på deres oprindelige smagsnuancer end mellem- og mørkristede, ligesom de typisk har en højere syrlighed, da de ristes i kortere tid, så mindre af smagen “forsvinder”.
Derfor egner lysristede kaffebønner sig særligt til dig, der foretrækker en sort kaffe med subtile smagsnuancer.
Typen her er ristet i længere tid end lysristede, hvilket giver en mørkere farve. Her kan kaffens naturlige smag stadig smages, men er mere kraftig og fyldig.
Derfor bruges mellemristede kaffebønner ofte også til formalet kaffe, og er et godt valg, hvis du bedre kan lide en bitter og kraftig eftersmag, da det typisk giver en god balance med reduceret syrlighed og øget sødme.
Visuelt forveksles mørkristede kaffebønner ofte med kakaobønner på grund af den meget mørke farve, der skyldes bønnernes lange ristetid.
Af de tre varianter har mørkristede med afstand den kraftigste smag med lav syrlighed, og er lidt mere bitter i smagen, fordi næsten alle de naturlige smagsnuancer fra kaffen erstattes af nye aromaer under ristningen.
Typen her er velegnet til almindelig espresso og espressodrikke som f.eks. cappuccino, latte og iskaffe
Kaffe kan laves og brygges på mange måder, alt efter hvad man foretrækker. Som oftest taler man dog om følgende typer, hhv. hele kaffebønner, formalet, instant kaffe og kaffekapsler.
En populær måde at nyde sin kaffe på er med friskmalede kaffebønner, der kværnes i kaffekværn eller på maskine lige før brygning.
Når du bruger hele kaffebønner giver det kaffen ekstra friskhed, ekstra aromatisk lugt og flere smagsnuancer, fordi bønnerne først tilberedes lige inden brug.
Måske bedre kendt i talesprog som filterkaffe. Her er kaffen ikke friskkværnet, men kværnet på forhånd, så den nemt og hurtigt kan brygges på kaffemaskinen eller i kolbe.
Når du brygger formalet kaffe er et godt tip, at vandtemperaturen skal være mellem 92-96°C, hvis du ønsker en optimal smag med alle nuancer og noter.
Kaffekapsler indeholder komprimeret formalet kaffe, og fås i mange forskellige smagsvarianter som cappucino, espresso, latte macchiato, café au lait og flere andre.
Kaffekapsler såvel som kaffepuder er en god løsning, hvis du foretrækker ikke selv at brygge, da de er både nemme og hurtige at lægge i maskinen, og brygges på få sekunder.
Meget populær variant, både på arbejdspladser og i private hjem. Instant kaffe fås i to udgaver, hhv. frysetørret instant og spraytørret instant.
Den frysetørrede instant kaffe bibeholder flest smagsnuancer, hvorimod den spraytørrede instant kaffe er en anelse mere hård ved kaffen, og derfor ikke opnår helt samme gode kvalitet som ved frysetørring. I øvrigt et godt valg til udflugter.