5 ting du måske ikke vidste om kaffe
Senest opdateret 06. marts 2024
Lomax KvartalsBonus er helt gratis og uforpligtende. Når du opretter dig som kunde, bliver du automatisk tilmeldt.
Når du handler hos Lomax, opsparer du altid mindst 5 % i bonus, og vi sætter automatisk din bonus ind på din kundekonto.
Du opsparer bonus på alle dine køb i ét kvartal, hvorefter du kan handle for det opsparede beløb i det efterfølgende kvartal.
Senest opdateret 06. marts 2024
Måske bliver du overrasket, når du hører, at kaffebønner stammer fra kaffebær, der vokser på kaffetræer nær bæltet ved ækvator. Kaffebær er grønne, når de er umodne, og bliver røde når de modner.
Før kaffebærrene bliver til kaffebønner, som vi kender dem, bliver bærrene plukket og frugtkødet fjernes. Herefter står kaffebonden tilbage med grønne kaffebønner, som bliver tørret, afskallet og sorteret efter kvalitet og størrelse. Til sidst ristes kaffebønnerne, hvorefter de bliver sendt ud til forbrugerne.
Kaffe er den råvare, der er næstmest efterspurgt på handelsmarkedet – kun overhalet af olie. På verdensplan drikkes der omtrent 2,25 milliarder kopper kaffe om dagen, og vi danskere hjælper godt til i den statistik som det fjerde mest kaffedrikkende land i verden kun overgået af Finland, Østrig og Sverige.
Kaffe dyrkes i mere end 70 lande verden over omkring bæltet ved ækvator, og industrien skønnes at beskæftige op mod 25 millioner mennesker.
Når kaffebønnerne fra kaffebærene er blevet ristet, ligner de små, sorte bønner hinanden. Men vidste du, at der faktisk findes mere end 60 forskellige kaffesorter?
I kaffeindustrien skelner man hovedsageligt mellem to bønner: Arabica bønnen og Robusta bønnen. Disse sorter er de mest anvendelige og populære kaffesorter. Arabica bønnen udgør alene 70-75% af verdens kaffeproduktion, mens Robusta bønnen udgør 20-25%.
Kaffe bliver sjældent decideret dårligt og kan derfor sagtens holde længe, hvis det opbevares hensigtsmæssigt både før og efter, at emballagen er brudt. Det vil sige, at kaffe altid skal opbevares mørkt, tørt og køligt i en lufttæt beholder.
Dog vil kaffen altid være stærkere i smagen jo friskere den er. Smagsnuancerne og aromaerne bliver svagere over tid og allerede 14 dage efter ristningen begynder de at miste smag. For den bedste kaffeoplevelse er det derfor afgørende at bruge friskristede bønner.
Der er lavet mange videnskabelige undersøgelser på kaffe. Og som det er med så mange andre fødevarer, så har kaffe faktisk en positiv indvirkning på kroppen – hvis den indtages i moderate mængder.
Forskningen viser, at ca. 1-3 kopper kaffe om dagen er sundt. Det kan minimere risikoen for bl.a. sukkersyge, Alzheimers og depression. Kaffe er desuden spækket med bl.a. B2-, B3- og B5-vitaminer samt magnesium - og selvom kaffe ikke indeholder lige så mange vitaminer og antioxidanter som frugt og grøntsager, er kaffe stadigvæk en god kilde.