• Fri fragt over 799 kr. ekskl. moms
  •  |  Dag-til-dag levering
  •  | Trustpilot
CSR  |  Omtanke  |  Kundeservice 

Få gode råd til at undgå museskader

Senest opdateret 21. november 2023

Glad medarbejder
De fleste af os kan ikke undvære computeren og musen i hverdagen, men desværre kan de mange timer foran skærmen føre til musearm og irriterende museskader. Få 5 ergonomiske råd til at forebygge museskader, og bliv klogere på hvordan du kan undgå museskader i hverdagen, og hvilke symptomer du skal være opmærksom på.
 

5 ergonomiske råd til at forebygge museskader

Museskader kan være særdeles generende og smertefulde, så oplever du tegn på musearm eller musehånd i din hverdag skal du tage det seriøst. Brug de 5 ergonomiske råd nedenfor, og forebyg museskader i dit arbejde.

  1. Hav støtte under dine håndled – håndledsstøtte minimerer det antal knæk dine håndled får i løbet af arbejdsdagen, som er med til at bremse blodtilførslen til dine hænder.

  2. Benyt en musemåtte – når du bruger en ergonomisk musemåtte bevæger du både musen og hånden mindre anspændt

  3. Placér din mus foran tastaturet – mange placerer musen uhensigtsmæssigt ved siden af tastaturet. Placér i stedet musen foran dit tastatur, så du mindsker antallet af vrid i skulder og albue.

  4. Brug genvejstaster på tastaturet – mange gentagne bevægelser kan føre til museskader. Gør det derfor til en god vane at bruge genvejstaster, og undgå dobbeltklik på musen, hvis du kan.

  5. Varier dine arbejdsstillinger – brug begge hænder i arbejdsdagen, rejs dig ofte og husk at holde pauser. Få flere tips til arbejdsstillinger her.

Hvorfor får du musearm

Begrebet musearm betegner de gener og problemer, der kan opstå, når din krop overbelastes af arbejdet med computer og mus. Dog findes der masser af gode ergonomiske hjælpemidler og øvelser til at undgå museskader.

Musearm rammer typisk kontoransatte og andre der arbejder meget foran skærmen, og skyldes bl.a. at de store mængder musearbejde fører til, at håndled og underarme fastholdes i uhensigtsmæssige arbejdsstillinger.

Det fører i værste fald til, at der går betændelse i led, muskler og sener, da de uhensigtsmæssige stillinger presser og klemmer nerverne, så blodcirkulationen hæmmes, og særligt blodcirkulationen til hænderne - der i slemme tilfælde får fingre og hænder til at 'sove' eller føles 'døde'.

Kollega tager sig til hånd

Symptomer på museskader

Mange spørger hvordan føles museskader, og svaret er, at det kan føles forskelligt alt efter hvem du er. Ofte vil en museskade dog føles som spændinger eller smerte i særligt dine fingre, fingerled, hænder og arme.

Er du i tvivl om du har begyndende musearm, så vær opmærksom på symptomer på museskader som:

  • ømme led og muskler
  • muskelsmerte- og spændinger
  • prikkende eller sovende fornemmelse
  • slappe eller "døde" fingre og hænder

  • Selvom de fleste museskader typisk opstår omkring hænder, håndled, arm og særligt underarm, kan museskader sætte sig flere steder i kroppen - f.eks. oplever mange danskere også museskader omkring skulder og nakke.

    Kollega står op og arbejder

    Bevæg dig og forebyg museskader

    Dårlige arbejdsstillinger fører ofte til museskader - så bevæg dig, og brug gode ergonomiske arbejdsstillinger, så du står og sidder korrekt.

    Sørg f.eks. at sædehøjden- og hældningen på din kontorstol er korrekt indstillet, og at du har en passende afstand til din computerskærm, så tastatur og mus er placeret hensigtsmæssigt ift. dine arme og hænder. Læs f.eks. hvordan du får en god stående arbejdsstilling her.

    Oplever du symptomer på musearm kan det også være nødvendigt, at ændre måden du arbejder på, hvis du vil undgå museskader. Det gælder både dine arbejdsstillinger og fysiske arbejdsforhold – prøv f.eks. at minimere skærmtiden.

    Brug ergonomiske hjælpemidler

    Selvom en musearm ikke er farlig kan den stadig føre til langvarige gener og ubehag. Heldigvis kan du effektivt forebygge, og nogle gange helt undgå museskade med god ergonomi, når du griber tidligt ind.

    Brug f.eks. håndleds- og underarmsstøtter, som du kan sætte fast på skrivebord, og benyt udelukkende ergonomisk mus og tastatur, som lader dine håndled hvile naturligt, og kan forhindre dårlig blodcirkulation.

    Sørg eksempelvis også for at stå på et stødabsorberende underlag, så du står blødt, og gør det til vane at variere dine arbejdsstillinger med fodstøtter og aflastningsstole - det styrker særligt din rygmuskulatur og balance.

    Ergonomisk tastatur og mus i brug

    Gode øvelser for museskader 

    Døjer du med begyndende musearm bør du prioritere at lave daglige øvelser, der bevæger, spænder og strækker dine muskler og sener, og herved øger din blodcirkulation. Lav eksempelvis disse øvelser dagligt:

  • bue og pil
  • armstræk
  • sideløft
  • håndledsstræk
  • krydstræk

  • Det lyder måske uoverskueligt, men tager kun få minutter og kræver blot et elastikbånd. Til gengæld gør øvelserne en verden til forskel for dig og din krop. Se hvordan du laver øvelserne her, og undgå museskader fra i dag.

    Relaterede artikler