Hvilke typer batterier findes der?
Selvom batterier findes i mange forskellige afskygninger, inddeler man typisk varianterne efter to typer, hhv. de primære og sekundære. Kort forklaret er forskellen på de to typer, at:
- Primære batterier er engangsbatterier, da deres cellereaktion kun forløber én gang / i én retning
- Sekundære batterier er genopladelige, da cellereaktionen forløber i begge retninger, altså kan batteritypen tilføres ekstern energi
Før i tiden benyttede man ofte nikkel-cadmium, brunsten og zink-klorid-batterier, men i dag er de mest udbredte typisk alkaline og lithium eller genopladelige. På samme måde er Duracell batterier og Panasonic batterier i dag blandt de mest kendte, selvom der findes et hav af forskellige brands.
Fordele ved alkaliske batterier
Alkaline batterier (alkaliske) er den mest benyttede type, og findes i mange forskellige slags, fra de mest almindeligt brugte som AA, AAA, C-, D- og 9-volts til de mere specielle typer, som AAAA og 4,5 volt.
Her er der udelukkende tale om engangsbatterier, der ofte bruges til hverdags elektronikken på arbejdspladsen - f.eks. til tastaturer og mus, men også til lygterne på cyklen og meget andet - bl.a. fordi alkaline giver dig:
- God levetid, når de sidder i et apparat, der bruges løbende
- Lav pris sammenlignet med andre batterityper
- Fornuftige batterier til de fleste opgaver på kontoret
Fordele ved lithium batterier
Har du brug for kraftigere styrke i dine engangsbatterier, så overvej dem af Lithium i stedet. Selvom lithium generelt er et lidt dyrere valg end Alkaline, så får du markant mere energi. Det skyldes at lithium har en markant højere mAh-værdi, så du får:
- Lang levetid, og længere levetid end ved brug af Alkaliske
- Batterier der kan klare mere krævende opgaver
Fordele ved genopladelige batterier
Modsat engangsbatterier er opladelige batterier fremstillet til at kunne bruges igen og igen, og passer du på dem, kan de bruges i mange år frem. Selvom det kræver du investerer i en god oplader til batterierne, så får du omvendt også:
- Meget lang levetid, og markant længere end andre typer
- Det bedste økonomiske valg, der giver størst prisbesparelse på lang sigt
- Et mere fornuftigt valg miljømæssigt
Hvilken størrelse skal du bruge?
Vi forhandler alt fra almindelige engangsbatterier og knapcellebatterier til genopladelige, og du finder altid et stort udvalg af populære størrelser og typer som:
Brug oversigten nedenfor, og bliv klogere på de mest anvendte typer og størrelser.
AA / AAA batterier
Både AA og AAA-batterier bruges til de fleste almindelige benyttede elektronikprodukter på arbejdspladsen, f.eks. til fjernbetjeninger, ure, alarmer, computermus, tastaturer og meget andet.
Faktisk er AAA-typen med længder den mest udbredte og benyttede batteritype herhjemme.
C batterier / D batterier
Hvor AA og AAA er mindre størrelser, er både C og D fysisk større. Samtidig indeholder de også mere strøm, og egner sig bedre til elektronikprodukter, der kræver mere strøm og bruges vedvarende over længere tid.
Derfor bruges de typisk i lidt større elektronikprodukter som cykel- og lommelygter, radioer og boomblastere, ligesom de ofte benyttes bl.a. legetøj.
9V batterier
De klassiske firkantede 9V / 9-volts batterier er også store og kraftfulde, og gode til vedvarende brug. Derfor benyttes de ofte i f.eks. brandalarmer og værdiskabe, ligesom det er udbredt til brug inden for audio og lyd, bl.a. til musik- og strengeinstrumenter såvel som til højtaler- og surroundsystemer.
Find billige batterier online hos Lomax
Leder du efter gode priser, når du handler, så bestil dine batterier på tilbud hos os.
Find og bestil lige det du mangler her på siden, uanset hvilke typer og størrelser du har brug for - vælg f.eks. blandt kendte mærker som:
- Duracell
- Panasonic
- GP
- Energizer
- Toshiba
Skal du også bruge andre typer strøm og energi til arbejdspladsen, så tag et kig i vores andre el-artikler her.
Opbevaring af batterierne, sådan gør du
Der findes masser af velmenende husråd, når det kommer til opbevaring af batterier og hvordan du får mest ud af dem. Det er dog ikke alle råd, der er korrekte.
Er du i tvivl om hvordan du skal opbevare dem, følg vores eksperters anbefaling her:
- Opbevar batterierne tørt og køligt, f.eks. i et aflukket skab eller en skuffe i skrivebordet
- Undgå fugtige / varme miljøer, f.eks. køkkener og kantiner, badeværelser og omklædningsrum
- Læg dem ikke i vindueskarme eller i nærheden af metaller, f.eks. sammen med søm, skruer og mønter, da det kan kortslutte batterierne
I forlængelse er det også en god idé kun at bruge batterier af samme størrelse og mærke, ligesom du bør undgå at blande nye og gamle batterier.
Det skyldes, at batteriets kraft og levetid ofte varierer alt efter mærket, størrelsen og typen, du benytter.
Hvad gør du af brugte batterier?
Ligesom alt andet elektronikaffald må batterier aldrig smides i skraldespanden, men skal altid afleveres til genbrug. Det gælder uanset størrelse, også bilbatterier og større batterityper, der enten skal afleveres til genbrugsstationer eller dér, hvor de er købt, f.eks. hos autoværkstedet.
Det skyldes, at batterierne indeholder kemikalier og skadelige stoffer som kviksølv, der er dårlige for miljøet og kan være farlige for mennesker. Det skyldes dog i lige så høj grad, at batterier indeholder meget værdifulde ressourcer som bly, cadmium og nikkel, der kan genanvendes. Læs mere på Miljøstyrelsens hjemmeside her.
Hvad er batterier lavet af?
Et batteri består af en såkaldt katode i den positive pol, og en anode i den negative pol. Mellem de to poler er placeret en såkaldt elektrolyt, et stof der skal forhindre strømmen i at løbe mellem polerne. Dette stof plejede at være flydende, men i dag bruges der i højere grad faste elektrolytter.
Hvilken vej skal batterier vende?
Uanset hvilket elektronisk apparat og hvilken batteritype du anvender, skal du altid sørge for, at plustegnet på batteritypen vender mod plustegnet i dit apparat.
Vis mindre